Når man står i køkkenet og skal til at snitte og skære, er der ikke noget bedre end en ny slebet moderne køkkenkniv, der er knivskarp, ergonomisk og samtidig solid.
Lad os først kigge lidt nærmere på definitionen af en skarp køkkenkniv.
• Den skal have en skarp og tynd knivsæg, så man kan skære helt fint med den.
• Være stenhård, slidstærk og samtidig kunne modstå slag. Det vil sige at den skal kunne kan klare store belastninger som f.eks. at hakke mandler på et hårdt underlag, uden at der kommer mærker i æggen
• Være så rustfri som overhovedet muligt
Uheldigvis er der nogle af disse krav som ’kompromitterer’ hinanden.
- Ønsker man at en skarp og stærk køkkenkniv, vil man oftest gerne holde indholdet af krom i kniven nede.
- Ønsker man at beskytte kniven mod rust, er det derimod smart at tilsætte ekstra krom til stålet.
Og hvis man gerne vil holde sin køkkenkniv skarp i lang tid, vil man rigtigt gerne holde den fri for rust.
Det giver producenterne af de forskellige køkkenknive, en del problemstillinger at forholde sig til, og det er her en del af forklaringen ligger.
Nogle køkkenknive tåler opvaskemaskine bedre end andre, afhængig af hvordan køkkenkniven er konstrueret hvad angår stålet.
Der skal altså med andre ord vægtes forskellige hensyn jævnfør ovenstående.
- Æggen på en køkkenkniv, får sin slidstyrke af små hårde kulstofforbindelser, også kaldt karbider, der ligger som partikler i det blødere metal.
Hvis metallet omkring karbiderne korroderer, kan karbiderne falde ud, hvilket hurtigt vil give en sløvere kniv. Korrodere betyder gradvis nedbrydning ved kemisk reaktion med det omgivende miljø med fx rust eller ir som resultat.
Med andre ord, så vask dine skarpe køkkenknive via almindelig håndopvask og tør godt efter.
Rust i opvaskemaskinen kan komme fra maskinen selv, fra andre materialer med rust, eller det kan opstå på køkkenkniven selv.
Aluminium kan også afgive rustpletter til for eksempel det rustfri stål, der samtidig bliver vasket i opvaskemaskinen
Bestik, der ikke er rustfrit
Kun spise bestik af rustfrit stål har godt af at komme i opvaskemaskinen. Bestik der ikke er rustfrit bliver ikke alene grimt i opvaskemaskinen, men det spreder også rustpletter rundt i maskinen til glas og andet bestik.
Rust kan derfor opstå, når køkkenkniven har været udsat for vand i lang tid, men det vil nok nærmere opstå på grund af de stærke kemikalier, man bruger i opvaskemaskinen, sammenlignet med en almindelig rengøring via håndopvask.
En alternativ version af dette tip kan hentes her
Opret Kommentar (Spam og værdiløst indhold godkendes ikke)